Groei met de subtypen van het Enneagram | 24-26 Januari 2024, Biezenmortel

Van 24-26 januari stond er weer een meerdaagse training over het Enneagram van 'Enneagram-Nederland' op het programma. Dit keer met als onderwerp: 'Groei met de subtypen van het Enneagram'

 

Het Enneagram beschrijft 9 verschillende types waarbij het ego-mechanisme per type beschreven wordt. 

 

Type 1: De Perfectionist

Type 2: De Helper

Type 3: De Presteerder

Type 4: De Individualist

Type 5: De Waarnemer

Type 6: De Loyalist

Type 7: De Avonturier

Type 8: De Baas

Type 9: De Bemiddelaar

 

Tijdens de Enneagram intensief zijn bovengenoemde ego mechanismen één voor één uitgediept door middel van panelinterviews. Door middel van de interviews was te zien en horen hoe het ego functioneert voor ieder van de negen types.

 

Deze drie daagse vervolg training ging over de drie subtypen van het Enneagram. Namelijk:

Het Zelfbehoudende-, het sociale- en het één op één subtype. Samen met de negen verschillende types maakt het totaal 27 Arche-types. In deze training zijn ze allemaal aan bod gekomen.

 

Het subtype beschrijft hoe een individu instinctmatig zijn of haar veiligheid zoekt. 

Voor velen is er één subtype dominant en is er vaak een sterke tweede. Het derde subtype is in mindere mate aanwezig. Per individu is het de uitdaging om balans te vinden tussen de verschillende subtypes. Zowel je dominante subtype als de minst sterk aanwezige subtype kan voor een energielek zorgen. Het is erg interessant om uit te zoeken hoe dit per Enneagramtype en subtype dan ook werkt om vervolgens andere keuzes te maken ten gunste van je levensenergie. 

 

Bij het zelfbehoudende subtype is de aandacht gericht op het fysiek overleven. 

  • De aandacht is bijvoorbeeld meer gericht op voldoende geld, eten en drinken hebben. Zij zijn vaak rustig van aard en meer teruggetrokken. Zijn vinden het prettig om thuis te zijn. 

 

Bij het sociale subtype is de aandacht gericht op veiligheid vinden binnen groepen.

  • De aandacht gaat uit naar groepen. Zij zijn zich erg bewust van de personen aanwezig in de groep en verdelen de aandacht over allen en vinden het ook belangrijk dat iedereen betrokken wordt. 

 

Bij het één op één subtype is de aandacht gericht op veiligheid vinden bij een ander individu.

  • De aandacht gaat met name uit naar één persoon of object. Zij hebben de focus op één persoon of object en zijn zich minder bewust van de omgeving op dat moment. 

 

Ook tijdens deze training heb ik kennisgemaakt met de verschillende subtypes door panelinterviews. Het was enorm verhelderend en bijzonder om te ervaren hoe de energie per subtype verschilt en welke uitdagingen het per Enneagramtype en subtype met zich meebrengt. 

 

Het was fascinerend om te zien dat mensen met eenzelfde Enneagramtype toch zo anders kunnen zijn door het verschil in subtype. Daarnaast lijkt het subtype van sterk belang hoe mensen met elkaar omgaan in (liefdes)relaties.

Dit was het laatste onderdeel van de opleiding Enneagram practitioner. Het was een prachtige reis waar ik mezelf op een dieper niveau heb leren kennis. Deze kennis zal ik inzetten om de Millennial te begeleiden naar een krachtiger leven.

Hiermee ben ik officieel Enneagram Practitioner en ontvang ik het 'Europees Enneagram Practitioner Certificaat'.