Wordt jij ‘GEK’ van het gebrek aan energie?

Gepubliceerd op 11 januari 2023 om 19:19

Wordt jij 'GEK' van het gebrek aan energie?

 

De wekker gaat. Na 3x snoozen moet jij er toch echt uit maar je kan voor je gevoel nog wel uren slapen, want je bent nog zo moe. Je staat toch op en zet een kop koffie. Dat is notabene hetgeen waar je nog ‘wat’ energie uit kunt halen. Snel een boterham of een kwarkje naar binnen en snel de auto in om naar je werk te gaan.

 

Op je werk sla jij je laptop open om wat mails te beantwoorden maar het ontbreekt aan de focus en motivatie om echt te doen wat al weken op je agenda staat. Je krijgt het de laatste tijd maar niet voor elkaar om iets uit je handen te krijgen. Daarnaast ben je geprikkeld. Je irriteert je aan collega’s en geeft ze zo nu en doen een uitbrander of jij zondert jezelf af.

 

Je baalt zo ontzettend van jezelf. Waar is toch die enthousiaste gemotiveerde ‘ik’ gebleven? Je voelt de onrust alsmaar groter worden, de stress word je af en toe te veel. Misschien zit je wel tegen een burn-out aan?!

 

Als jij je herkent in bovenstaande dan is het tijd om actie te ondernemen. De gevoelens van in een sleur leven veranderen niet vanzelf. Het is tijd om jezelf wat kritische vragen te stellen. Meestal weten we echt wel wat er aan de hand is maar stellen wij onszelf simpelweg niet de juiste vragen. En als we deze al stellen zijn we angstig voor ons eigen antwoord. We zijn gemakzuchtig of te bang om keuzes te maken waardoor we blijven hangen in de welbekende sleur.  

 

 

Het zijn simpele vragen die we onszelf kunnen stellen. Als bijvoorbeeld:

  • Hoe komt het dat ik zo moe ben?
  • Waar krijg ik nu ‘wel’ energie van?
  • Wat vind ik leuk aan mijn werk en wat niet?
  • Wat kan ik doen om de sleur te doorbreken?
  • Hoe ziet mijn ideale werk-privé balans eruit?
  • Welke acties kan ik ondernemen om aan mijn energielevel te werken?
  • Heb ik hulp nodig bij mijn uitdagingen en wie kan hierbij helpen?

Vaak zijn de antwoorden ook duidelijk en eenduidig maar durven we toch geen actie te ondernemen uit angst voor het onbekende. Waarom dan niet beginnen bij de kleine makkelijk toepasbare veranderingen. Bijvoorbeeld de acties die in het verleden ook positief hebben uitgepakt. Waarvan jij weet dat het een positief effect heeft op jouw geluk en je energielevel.

 

Het begint met de kleine aanpassingen. Iedere kleine verandering ten gunste van je geluksgevoel en je energielevel is er één. Wees hier dan ook bewust van. Dagelijks sta je voor honderden keuzes. Continu heb je de mogelijkheid om te kiezen voor hetgeen wat het beste is voor jou. Ga je bijvoorbeeld voor een snelle snack bij een tankstation of wacht je totdat je thuis bent en kook je voor jezelf? Ga je ’s avonds een wandeling maken of kies je voor de bank? We weten vaak wel wat de gezondste keuze is maar desondanks is het toch moeilijk om hier dan ook voor te gaan.

 

Bewezen effectief is het volgende:

  • Neem een identiteit aan van wie je wilt zijn. Wil jij de persoon zijn die je nu bent? De energieloze, ongemotiveerde en prikkelbare persoon. Nee, natuurlijk niet! Kies voor de persoon die je in wezen bent. De fitte, gemotiveerde en verdraagzame versie van jezelf. Nou ok, welke keuze maakt deze versie van jezelf? Gaat deze persoon een snack eten bij een tankstation en ’s avonds op de bank zitten? Nee, deze persoon kiest voor hetgeen wat goed voor hem of haar is.
  • Visualiseer wie je wilt zijn. Maak een beeld van de beste versie van jezelf en creëer dit beeld dagelijks. Je conditioneert hiermee je onderbewuste. Onbewust ga jij meer en meer keuzes maken die goed voor je zijn. In het begin is dit hard werken maar je gaat zien dat het steeds gemakkelijker gaat.
  • Zie iedere uitkomst van een keuze met een korte en lange termijn effect. Bijvoorbeeld, neem jij een pauze op het werk of werk je nog even door om de mails weg te werken voordat jij in een vergadering gaat. Het voordeel van de tweede optie is dat jij je mails weggewerkt hebt en dat je dit niet meer hoeft te doen zodra je de vergadering uitkomt. Maar het nadelig effect is dat je vermoeid de vergadering in gaat, niet scherp bent en ’s avonds uitgeblust thuiskomt. Waarbij je geen energie meer hebt om gezond te koken en te gaan sporten of vrienden te bezoeken.

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in je energielevel. Zoals hierboven is beschreven kan je op zowel mentaal, emotioneel als fysiek niveau aan je energielevel werken.

Kortom, maak bewust je keuzes. Doe wat goed voor je is op de lange termijn en begin met kleine makkelijk toepasbare aanpassingen. Want deze aanpassingen lijken misschien klein maar kunnen voor jou een groot verschil maken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.